NanaBlomqvist

Turkki uhkaa taas kurdien ihmisoikeuksia ja demokraattista aloitetta

Turkin hyökkäykset kurdeja vastaan heikentävät heitä myös ISistä vastaan.

Torstaina, 31.8.2017, monen tahon toimesta järjestettiin mielenosoitus Senaatintorilla Turkin hallituksen sotilaallisten toimien vastustamiseksi Syyrian Kurdistanin, eli Rojavan pohjoisrajalla.

Rojava on puoliautonominen kurdilainen alue Syyrian pohjoisosassa missä on toteutettu poliittista järjestelmää, jota kutsutaan nimellä demokraattinen konfederalismi. Demokraattinen konfederalismi on Abdullah Öcalanin artikuloima ajatus. Öcalan on kurdilaisen työväenpuolueen (PKK) perustaja. Nyt hänestä on tullut hengellinen johtaja kurdeille. Öcalan on vangittuna poliittisena vankina Turkissa 1999 lähtien. Vankilasta Öcalan on julkaissut kirjoja johon hän on saanut inspiraatiota esimerkiksi Karl Marxilta.

Rojavassa toteutettu poliittinen järjestelmä toimii, lyhyesti kuvailtuna niin, että päätökset tehdään Ruohonjuuritasolla yhteiskunnan toiminnoista ja tarpeista ja yhteiskunnan eri osien edustajat valitaan korkeimpiin päätös- ja koordinaatioelimiin myös ruohonjuuritasolla. Periaatteisiin kuuluu että naiset ovat mukana kaikissa yhteiskunnan toiminnoissa tasapuolisesti miesten kanssa ja päätöksiä ei tehdä perinteisen äänestyksen kautta vaan keskustelun kautta pyritään yksimielisiin päätöksiin. Päätösten, tiedon ja tieteen läpinäkyvyys kuuluu myös periaatteisiin ja siksi koulutus on suunniteltu niin että kaikilla on siihen pääsyä. Demokraattisen konfederalismin tarkoitus on taata yhteiskunnallista vakautta, sukupuolten ja etnisten ryhmien välistä tasa-arvoa, alueen omavaraisuutta ja demokratiaa jotta pystyy ehkäisemään ja torjumaan sisällissotia, jännitteitä etnisten ryhmien välillä, vainoa, sukupuolisyrjintää ja fasististisia, teokraattisia ja itsevaltaisia hallintoja.

Kurdeja on noin 40 miljoonaa ja Kurdistan on jaettuna neljän valtion välillä, Syyria, Turkki, Irak ja Iran. Kurdialueet kattavat siis osia näistä valitioista. Kurdit koostuvat eri etnisistä ryhmistä ja ainakin kolmesta eri uskonnosta. Kurdeilla on oma kieli ja kulttuuri, joista suurimmat kielet ovat Sorani ja Kurmanji. Syyrian Kurdistanin, tai Länsikurdistanin, lisäksi Irakin, tai Eteläkurdistan on onnistunut saamaan puoliautonomiaa. Syyskuussa Irakin Kurdistan mahdollisesti äänestää omasta itsenäisyydestään.

Kurdien historia on haavainen. Kurdeja on vainottu kauan, joidenkin lähteiden mukaan jopa vuosisatoja. Kurdien ensisijainen määränpää on omien asuinalueiden itsehallinto jos ei jopa omaa yhtenäistä valtiota missä saa elää turvassa ja rauhassa ilman vainoa tai hyväksikäyttöä. Kurdialueiden sisälläkin on tietenkin myös jännitteitä, mutta suurimmat uhat ovat kuitenkin Iranin ja Turkin hallitus sekä IS (Daesh). Kurdilaiset joukot taistelevat ISistä vastaan kurdialueiden rajoilla. Kurdeilla on omat sotilaalliset turvajoukot. Kurdilaiset joukot vapauttivat esimerkiksi Mosulin ISiksestä yhdessä Irakilaisten (arabilaisten) joukkojen kanssa tänä vuonna.

Yksi nykyisistä tilanteista on että Turkki on siirtänyt sotilaallisia joukkoja Syyrian Kurdistanin, Rojavan pohjoisrajalle uhaten sekä kurdien voimaa Isistä vastaan että Rojavan yhteiskuntaa. Jos Rojava tuhoutuu, tuhoutuu myös Lähi-idän ainoa järjestäytynyt demokraattinen järjestelmällinen aloite.

Turkki on viime vuoden aikana muutaman toimen kautta nopeasti muuttunut diktatuuriksi. Turkin hallinto on vainonnut Turkin kurdeja kauan, ja voi jopa väittää että Turkin aggressiivinen nationalismi ja auktoritaarinen toiminta on ollut systemaattinen alueen vähemmistöjen vainoa. Nykyisellään Turkki on viime vuoden aikana muuttunut niin että poliittisia oppositioedustajia ja toimittajia on vangittu, mediavapautta ja yliopiston toimintaa on rajoitettu jyrkästi ja evoluutio-opetusta on kielletty ja tieteelliset lähestymistavat on korvattu jyrkillä islamistisilla. Nämä ovat tyypillisiä diktatuurin suksession askelia.

Nyt olisi ehdottoman tärkeä tukea kaikkia demokraattisia aloitteita Lähi-idässä joista Rojavan yhteiskunta ja sen rakenne on hyvin tärkeä. Siksi Senaatintorilla oli mielenosoitus Turkin miehitystä Rojavan pohjoisrajalla vastaan.

Kyseisen mielenosoituksen järjestäjät: Suomen kurdien kulttuurikeskus, Yhdessä Rojavan puolesta, Suomi-Rojava yhteistyökeskus, Vasemmistonuoret, Kurdistanin isänmaallinen liitto PUK (Etelä-Kurdistan), Iranin kommunistinen puolue Kurdistanin järjestö (Komalah) CPI Itäkurdistanin vapaiden naisten yhteisö KJAR (Itä-Kurdistan ), Kurdistanin vapaan elämän puolue PJAK (Itä-Kurdistan), Muutos-liike GORAN (Etelä-Kurdistan), Vanhat sissit – Suomen komitea, Irakin kommunistinen liitto CUIRAQ, FC Kobane -jalkapallojoukkue, FC Finnkurd

Lähteitä:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/11/07/turkista-tullut-pelon-valtakunta

https://www.svt.se/opinion/turkietkris

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/06/23/turkey-will-stop-teaching-evo...

http://www.aljazeera.com/news/2017/04/turkey-threatens-strikes-allied-sy...

http://edition.cnn.com/2017/05/16/politics/erdogan-trump-turkey-us-meeti...

https://www.reuters.com/article/us-usa-turkey-idUSKBN19U0WE

http://edition.cnn.com/2016/03/30/opinions/rojava-kurds-syria-democracy/...

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/turkey-school-curriculum-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat