NanaBlomqvist

On korkea aika puhua kunniaväkivallasta

Niin kuin olen aikasemmin sanonut toisissa asiayhteyksissä. Mikään ei innosta ihmisiä tuliseen väittelyyn enemmän kuin seksi, maahanmuutto, monisukupuolisuus tai miesten yhteiskunnalllinen niin sanottu "haavoittuvaisuus".

Yksi iso ongelma minun mielestäni on että kun joku yrittää puhua jostain aiheesta, kuten kunniaväkivallasta ilmiönä tai ongelmana, siitä tehdään temaattisesti (yhdeksi kuumaksi aiheiksi) maahanmuutto-aihe. N.s. molemmat leirit syyllistyvät, sekä rasse-leiri,- että, hmmm, sanotaanko,kulttuurirelativistileiri. Eli keskustelun painopiste siirtyy pois itse aiheesta, eli tästä väkivallan muodosta ja syy-seuraussuhteista (jotta tätä ilmiötä ymmärtää omaa asiayhteyttä huomioonottaen). Molemmat leirit tekevät tästä maahanmuuttoaiheen sillä että rasset retoriikalla että ihmiset "jotka tulevat" tänne ovat tämmöisiä ja tämmöisiä (ja siksi heitä ei tarvitse kohdata yksilöinä ja ihmisinä ja vieläpä saisi kohdella huonomin), ja n.s. kulttuurirelativistileiri sillä että mutku mutku meilläkin on väkivaltaa (ja siten suljetaan silmät taustatekijöihin ja uusien tulokkaiden vastuustaan).

Tämä itse väkivallan muoto ja syyt ja seuraukset (ja siten työkalut sen ymmärtämiseen, ehkäisemiseen ja käsittelemiseen) jää syrjään. Keskustelussa on vaikea päästä edes siihen pisteeseen missä voidaan puhua siitä mitä tämä väkivallan muoto edes on kaikkine asiayhteysaspekteineen.

Olen joskus läksyttänyt rasseja sillä, että huomioon ottaen miten paljon he käyttävät äänensä puhuakseen naisten ihmisoikeusrikkomuksista, heitä kiinnostaa hyvin vähän itse naisten oikeudet (koskaan en ole saanut rasselta vastausta siihen mitä he tekisivät naisten oikeuksien parantamiseen). Toinen leiri taas, sori nyt tämä epäkohtelias suorapuheisuus tässä näin, niin tekevät itsensä tärkeäksi vakavan asian kustannuksella. Eli, sitä että tekevät itsestään retorisesti "hyvän asian ritareita" kultturirelativistisillä argumenteillä.

Myös eräs silmäänpistävä asia on se, että diasporan vaikutusvaltaiset mieshenkilöt (esim. jotkut MaMutaustaiset politikot) ovat tästä ilmiöstä hiirenhiljaa, vaikka tuntevat tätä asiaa ja ovat kosketuksessa tähän ongelmaan.

Mutta, vihdoinkin joku joka tietää asiasta jotain ja on valmis avaamaan myös tätä, ja myöskin saa tilaa tehdä niin.

Veronica Kalhouri ottaa kantaa keskustelun laatuun kunniaväkivallsta:

"Monet eivät uskalla puhua, koska heidät leimataan heti rasisteiksi. Toinen haaste on se, että rasistit voivat käyttää tätä aseenaan sanoen, että tämä on monikulttuurisuuden ongelma."

Lue koko artikkeli tässä:
https://www.maailmankuvalehti.fi/2017/7/pitkat/lukutaidottoman-aidin-tyt...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat